Ontdek zelf de greenwashing!

Wat leren fossiele bedrijven aan kinderen?

De lessen van fossiele bedrijven zijn behoorlijk cool. Laat dat maar aan de marketeers van Shell, NAM en GasTerra over. Maar tussen al het visuele spektakel zit een boodschap verborgen: ‘De energietransitie heeft geen haast. De schade van kolen, olie en gas vallen wel mee. We hebben nog lange tijd fossiele brandstof nodig.’

Wat staat er niet in de lessen van fossiele bedrijven?

Nergens in het lesmateriaal zeggen fossiele bedrijven wat de gevolgen zijn van een langzame transitie. Nergens zeggen ze dat we als maatschappij ook een andere keuze zouden kunnen maken, in het belang van deze kinderen.

Aardgas = methaan = nog véél schadelijker dan CO2

Gas is normaal. Gas blijft normaal. Dat is de boodschap in de lessen over gas. In de lesstof vergeten de fossiele bedrijven voor het gemak dat aardgas meer broeikasgassen uitstoot dan alleen CO2. Aardgas is methaan. Methaan is een zeer schadelijk broeikasgas. Methaan is wel 84-106 keer slechter voor het klimaat dan CO2. Omdat er bij aardgas methaan weglekt, is deze fossiele brandstof al even slecht voor het klimaat als kolen.

Hoe poetsen gitzwarte fossiele bedrijven hun straatje schoon in het (basis)onderwijs?

Soms ligt greenwashing er heel dik bovenop. Soms wat minder. Wat valt jou op? Kun jij de greenwashing vinden? Heb je zelf voorbeelden van greenwashing? Leuk als je die stuurt!

NAM

Shell

Hele lespakket over technologie waar gemeente Den Haag met publiek geld aan meebetaalde.

GasTerra

GasTerra trekt veel samen op met partners. Zoals Quintel Intelligence en de Hanze Hogeschool. In hun lesmateriaal presenteren ze gas als de normaalste zaak van de wereld. Iets waar we sowieso mee doorgaan. Kijk maar eens naar de les Ons gas raakt op.

Quintel heeft het energietransitiemodel ontwikkeld. Dat model laat de gebruiker zelf keuzes maken tussen kosten en effecten van klimaatbeleid. Dat lijkt objectief, tot je bedenkt dat de langetermijneffecten van de keuzes niet worden meegewogen. Ook wordt methaanlek van gas niet (voldoende) meegerekend. Daardoor komt gas (veel) te goed uit de bus.

 

Nuon Energiegenie

 

Lesmateriaal voor middelbare school

Shell Generation Discover 2016

Voorbeelden of anekdotes van greenwashing?
Help mee om de fossiele industrie te ontmaskeren

Heb je zelf voorbeelden van lesmateriaal of excursies van kolen-, olie- of gasbedrijven? Wij horen het graag!

Het lesmateriaal van Shell, NAM, GasTerra en GasUnie gaat soms over fossiele brandstof, soms over de energietransitie, soms over schone energie. Wat ze kinderen ook leren, het is in de basis verkeerd dat ze voor de klas staan. De fossiele industrie stelt het eigen businessmodel boven het belang van deze kinderen om veilig en gezond op te groeien. Ze zijn geen voorbeeld voor kinderen en ouders om naar op te kijken. Ze zijn een gevaar.

Stuur je voorbeelden & anekdotes