Shell niet welkom in Amsterdam met Generation Discover

Shells kindermarketingfestival Generation Discover is volgend jaar niet welkom in Amsterdam. Ook de #BrightIdeasHub kan een bezoek aan de hoofdstad wel vergeten, als het aan maar liefst acht politieke partijen in Amsterdam ligt.

De partijen (Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie, GroenLinks, BIJ1, PvdA, DENK en SP)  vragen het college om de greenwashing van Shell te weren uit Amsterdam. “Dit soort onderwijsactiviteiten die tegen het Klimaatakkoord indruisen moeten we niet willen.”

Contract

In hun schriftelijke vragen verwijzen de partijen ook naar het contract waarin Shell schoolkinderen geheimhouding moesten beloven en afstand doen van hun beeldrecht. Ook vragen de partijen het college om z’n steun uit te spreken voor de petitie van Fossielvrij Onderwijs: Stuur Shell de Klas uit. Eerder lieten raadsleden van Partij voor de Dieren in Rotterdam al weten dat Generation Discover niet welkom is in de havenstad. Aanleiding voor de vragen in de gemeenteraden van Amsterdam en Rotterdam is het nieuws dat Generation Discover uit Den Haag vertrekt.

Verzet

Het protest groeit tegen het Shell-festival voor kinderen van 8 tot 14 jaar dat jaarlijks op het Malieveld stond. Eerder dit jaar keerde gemeente Den Haag haar rug naar het greenwash-festival van Shell. Den Haag stopte de subsidie van € 100.000 aan Shell en trok zich volledig terug als partner van het festival. In navolging van gemeente Den Haag trokken het Museon en het Van Gogh Museum zich terug als partner van het Shell-festival. Het schoolbestuur van 38 basisscholen liet weten het festival te mijden omdat Shell de duurzaamheidsambities van z’n festival zelf niet in de praktijk brengt. Bovendien ontkenden diverse organisaties die met hun logo op het festival stonden, dat ze partner waren.