Kom werken in een wereld zonder toekomst: olie en gas

Ben je scholier en twijfel je over wat je wilt doen na je eindexamens? Of ben je ouder of docent van een kind dat het nog niet zo goed weet? De fossiele energiekoepels Offshore-Energy, NOGEPA, IRO en EBN kwamen met dé uitkomst: een compleet online platform waarop alles te vinden is voor een veelbelovende toekomst… in een sector zonder toekomst: de olie- en gassector. Een analyse.

Er is veel moeite in dit platform gestoken. Werkelijk aan alles is gedacht. We zoomen in op de boodschap van de bedrijven achter deze website.

Aardgas is groen

Op de site staan themafilms met onderwerpen als ‘aardgas en economie’ en ‘het boren naar aardgas’. Boren naar aardgas wordt neergezet als iets spannends en gaafs, en bovenal als een groen alternatief voor kolen en olie. 

In het themafilmpje ‘Hoe groen is aardgas?’ wordt aan mensen op straat gevraagd hoe schoon zij denken dat aardgas is. Uiteraard is iedereen positief over deze energiebron. De ietwat gekleurde feiten worden de kijker ook niet onthouden:

“Feit is dat 60% van al onze elektriciteit uit centrales wordt opgewekt met aardgas als brandstof. Als flexibele basisbrandstof, die de wisselende opbrengst van wind- en zonne-energie kan aanvullen, die samen 5% uitmaken van onze energiemix. Aardgas levert als schoonste fossiele brandstof de minste CO2.” 

Met andere woorden: aardgas is een noodzakelijke en schone energiebron.

Uitdagende baan

Op de site staan ook beroepenfilms. In deze korte films wordt wederom benadrukt hoe uitdagend het is om te werken in de olie- en gassector, en hoe kansrijk de industrie is. 

“Twee weken op, twee weken af, achter een computer speuren naar gas in de bodemlagen, de wereld over reizen, stressbestendig zijn, samen met collega’s een project succesvol afronden, met je handen werken of juist puzzelen tot je de beste oplossing hebt….Het zijn slechts een paar ingrediënten van: werken in de wereld van olie en gas! Bekijk de beroepenfilms om te kijken of deze wereld bij jouw talent en persoonlijkheid past.”

Opleidingen

De opleidingen die je kunt volgen voor een carrière in deze sector zijn volledig uiteengezet. Ben je van plan om een MBO-opleiding te volgen, of toch HBO of WO? Het maakt niet uit, er is plek voor iedereen.

Voor elke onderwijsvorm is een volledige lijst met opleidingen samengesteld, die zouden kunnen leiden tot een beroep in de olie- en gassector. Er is zelfs een kaart van Nederland bijgevoegd, zodat in één oogopslag te zien is waar je de opleidingen kunt volgen.

Lespakketten over werken in olie en gas

Met dit online platform hopen olie- en gasbedrijven overduidelijk om zoveel mogelijk leerlingen te bereiken. Ze plannen vele decennia vooruit. Naast de filmpjes en de lijst met opleidingen, zijn volledige lespakketten ontwikkeld – één voor het basisonderwijs en één voor het voortgezet onderwijs. Daarbij valt het op dat er staat dat ze leerlingen willen interesseren in ’techniek’. Het gaat overduidelijk over de techniek die nodig is voor olie en gas.

 

Ideaal: het enige wat onderwijzers nodig hebben is het lespakket en een digibord met internetverbinding. 

Vacatures in de olie en gas

Ook aan de laatste stap is gedacht: op de website is een kopje te vinden met vacatures, die allen geplaatst zijn tijdens de afgelopen dagen. 

Flyer

Mocht je nog twijfelen aan een carrière in de olie en gas, de flyer op de homepage vat het allemaal nog eens samen.

“Geen sector is zo divers en dynamisch als de olie- en gasindustrie. Onze bedrijven zijn actief over heel de wereld en gezamenlijk staan ze aan de basis van alles wat wij dagelijks in onze maatschappij kunnen doen en gebruiken. Kun jij je bijvoorbeeld nog een leven voorstellen zonder medicijnen, elektriciteit of computers?”

Kun jij je bijvoorbeeld nog voorstellen, dat we toestaan dat olie- en gasbedrijven kinderen, leerkrachten en ouders op deze manier beïnvloeden? 

Met de helikopter naar je werk

Cool, met een helikopter naar je werk! Met deze video worden kinderen lekker gemaakt om op een offshore productie-eiland voor gas te werken. Alsof klimaatverandering niet bestaat, alsof het klimaatakkoord van Parijs niet bestaat.

 

Herken jij je in rolmodel Erik?