Klimaatparade ontmaskert Shells Generation Discover festival

Verontwaardigde ‘mosmensen’ willen fossielvrij onderwijs

Klimaatverandering is een steeds urgenter, wereldwijd probleem. De gevolgen zijn overal merkbaar en voltrekken zich op steeds grotere schaal. Maar in het Nederlandse onderwijs vertellen olie- en gasbedrijven een heel ander verhaal. We zouden alle tijd hebben om het klimaatprobleem op te lossen. Daarom protesteren zaterdag 30 september tientallen ouders, kinderen en bezorgde burgers met de Ontmasker Shell klimaatparade. Vanaf het Malieveld vertrekken de deelnemers, gedecoreerd als mosmensen, naar het hoofdkantoor van Shell en overhandigen aansluitend hun eisen bij het ministerie van OCW.

Het protest vindt plaats op de zaterdag voor de 2e editie van het kindermarketing festival Generation Discover van Shell. De kleurrijke parade vertrekt van het Malieveld naar het Shell-hoofdkantoor. Naast persoonlijke verhalen van deelnemers zullen ook Tweede Kamerleden hun verontwaardiging uitspreken. Generation Discover staat daarbij symbool voor de groeiende invloed van fossiele bedrijven in het onderwijs. Om uit te dragen dat de toekomst van Moeder Aarde belangrijker is dan korte termijn winsten van multinationals als Shell. Ze roepen de minister van Onderwijs op om een halt toe te roepen tegen de invloed van fossiele bedrijven in het onderwijs. Shell investeert jaarlijks minder dan 1% van haar budget in duurzame energie.

Kindermarketing via scholen

Met name fossiele industrieën gebruiken kindermarketing wanneer hun sociale licentie in de maatschappij onder druk komt te staan. De organisatie vindt het daarom onverantwoordelijk dat het ministerie van OCW zich slechts beperkt tot het stellen van leerdoelen. De vrijheid van Onderwijs is verankerd in artikel 23 van de grondwet. Maar daarin staat behalve vrijheid ook de toezichtfunctie van de overheid specifiek benoemd. Leidend zou daarbij het in juli geratificeerde klimaatakkoord van Parijs moeten zijn.

De lespakketten van bedrijven als Shell, Gas Terra, NAM en Gasunie vertragen de energietransitie. Dat is misleidend en gevaarlijk voor kinderen en de maatschappij. Het is onacceptabel dat dit soort bedrijven – die klimaatverandering verergeren – hun invloed uitoefenen via het onderwijs. De organisatoren van de klimaatparade zien in het toenemende charmeoffensief van Shell Nederland een patroon: ze maakt in PR goede sier met de investering in 1 windmolenpark. Maar op de aandeelhoudersvergadering in mei toonde Shell hun ware aard: topman Ben van Beurden noemde de doelstellingen van Parijs niet realistisch en hij houdt rekening met een temperatuurstijging van 3 graden.

Internationale burgerbeweging

De actie is een initiatief van de nieuwe burgergroep Fossielvrij Onderwijs en wordt gesteund door Fossielvrij NL en Den Haag Fossielvrij. ‘Kinderen hebben recht hebben op een eerlijk verhaal over het klimaat en de urgentie van de energietransitie’, zegt Femke Sleegers, coördinator van Den Haag Fossielvrij,  ‘Bedrijven die rijker worden van het verergeren van klimaatverandering hebben niets te zoeken tussen kinderen. De nieuwe generatie krijgt straks te maken met de desastreuze gevolgen van de keuzes die deze fossiele bedrijven nu maken.’

De Nederlandse burgerbeweging Fossielvrij is verbonden met de internationale divestment beweging ondersteund door 350.org. De lakse houding in Den Haag naar de klimaat verwoestende industrie vormt een scherp contrast met de Amerikaanse steden San Francisco en Oakland. Beide stadsbesturen zijn deze week naar de rechter gegaan om Shell en vijf andere grote oliebedrijven te dwingen mee te betalen aan de gevolgen van klimaatverandering.  Wereldwijd heeft de divestment beweging ervoor gezorgd dat instellingen ter waarde van ruim 5 biljoen fossielvrij is gaan investeren. In Nederland behaalde Fossielvrij haar eerste succes door het pensioenfonds ABP te dwingen tot een koersverandering en klimaatverandering prioriteit te maken bij hun investeringskeuzes.

Protestbrief aan de minister van Onderwijs

De klimaatparade eindigt bij het ministerie van OCW. Rosa (leerling, 7 jaar) en Lena (studente, 25 jaar) overhandigen een brief aan de minister met de boodschap: geen kolen, olie en gas bij ons in de klas. Nu Nederland in juli het klimaatakkoord van Parijs bij wet heeft geratificeerd, moet de 1,5 graden -doelstelling leidend zijn voor wat kinderen leren over het klimaatprobleem en een snelle energietransitie.

Bij het Shell-hoofdkantoor spreekt ook Bianca Holst, aardbevingsslachtoffer uit Nieuw Scheemda. Zij vertelt wat de verwoestende invloed is van de NAM (Shell & ExxonMobil) voor de inwoners van Groningen. ‘We zitten aan het sterfbed van ons eigen huis’, zegt Bianca. Ze wist niet wat ze zag toen ze lesmateriaal van NAM onder ogen kreeg, waarin kinderen leerden dat de gaswinning soms gepaard gaat met een ‘lichte schok’. In haar eigen monumentale boerderij zitten inmiddels meer dan 200 scheuren veroorzaakt door gaswinning.

Shell onder vuur subsidieaanvraag Den Haag

Bij de gemeente Den Haag Shell ligt deze week opnieuw onder vuur, nu de steenrijke multinational opnieuw 100.000 Euro subsidie heeft aangevraagd voor het kindermarketing festival Generation Discover. Raadsleden debatteren erover op woensdag 27 september. Ook leidde het Generation Discover festival deze week tot nieuwe Kamervragen in het parlement aan de minister van Onderwijs Jet Bussemaker.

Sprekers: Lammert van Raan, Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren, Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid GroenLinks, Frank Futselaar, Tweede Kamerlid SP, Annemarie Pronk, klimaatzuster, Mander Smits (13), uit Zwolle. Liset Meddens, directeur Fossielvrij NL. Bianca Holst, aardbevingsslachtoffer Groningen.

De playlist met de oproep voor de parade, met extra achtergrondinformatie: