Wethouder Den Haag ziet geen reden om subsidieaanvraag Shell voor Generation Discover te weigeren

Wat zou Shell kunnen doen om olie- en gasgebruik te ontmoedigen?

D66-wethouder Saskia Bruines ziet geen reden om de nieuwe subsidieaanvraag van Shell voor 1 ton te weigeren. In de commissievergadering op 27 september verdedigde de wethouder de subsidie voor Generation Discover: het klopt volgens de regels. Het lijkt er op dat Shell, een fossiel miljardenbedrijf, gewoon weer subsidie krijgt om ‘kinderen te interesseren voor technologie’.

De gemeente houdt vol dat de subsidie bedoeld was om kinderen te interesseren voor technologie. De sheets uit de powerpoint hebben echter weinig te maken met technologie. De presentatie gaat voor een groot gedeelte over individueel consumptiegedrag en legt de oplossing van de klimaatproblemen daarbij bij ouders en ook kinderen. Want Shell doet net alsof we alle tijd hebben om met oplossingen te komen.

Deze houding past bij de strategie van Shell om de schuld van zich af te schuiven. De vice president external affairs van Shell zegt over duurzaamheid: “Shell zit er serieus in, maar de consument en de overheid moeten het ook willen.” Vrij vertaald: “Eerst moet de consument veranderen, dan pas wij. Zo lang consumenten vragen, blijven wij draaien. Zo lang hun vraag groeit, groeien onze olie- en gasvelden mee.”

De lessen aan Haagse schoolkinderen past in de strategie van Shell om de verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem af te schuiven. Gemeente Den Haag heeft lesmateriaal van te voren niet beoordeeld of ingezien.