Terugblik Fossielvrij Onderwijs 2019

2019 was het jaar waarin Fossielvrij Onderwijs vruchten kon plukken van drie jaar hard werk. Generation Discover uit Den Haag verjaagd, gewonnen bij de Reclame Code Commissie en ook in de Tweede Kamer voor het eerst erkenning dat bedrijven een eigen belang hebben op scholen. En dat de Inspectie daarop zou moeten toezien. Ook herzag Curriculum.nu z’n teksten op basis van onze kritiek op een conceptversie.

2019 was het jaar, waarin Shells kindermarketing en greenwashingfestival voor het eerst NIET meer prominent aanwezig was op het Malieveld in Den Haag. De 2019-editie was weggestopt in AHOY in Rotterdam.

Shell is teruggedrongen op eigen terrein. Op het kindermarketing en greenwashfestival Generation Discover kan Shell z’n fossiele boodschap niet meer zo overduidelijk kwijt als in de voorgaande edities van het festival. Dit is te danken aan meer dan 3 jaar druk van Fossielvrij Onderwijs. Zie: Generation Discover

 • Ontmaskerd: Shell & Boerhaave Museum

  Shell-baas Marjan van Loon staat prominent op een voetstuk in Rijksmuseum Boerhaave. Dat onthulde Fossielvrij Onderwijs in De Volkskrant. Dat het Boerhaave een Shell-promo-museum is, komt niet uit de lucht vallen. Klimaatontkenner & ex-Shell-topman Rein Willems zit aan het roer bij het Boerhaave

  Onze onthulling leidde tot Kamervragen en vragen in de gemeenteraad van Leiden.

 • Protest tegen kinderfestival Generation Discover toont Shells ware gezicht

  Actie tijdens Generation Discover 2019 in Rotterdam

  Meerdere klimaatgroepen protesteerden vandaag tegen het kinderfestival Generation Discover van Shell in Rotterdam. Ze droegen een grote, lekkende oliebuis om het ware gezicht van de fossiele multinational Shell te laten zien. Ze zongen: “We don’t need no Shell-ducation.” Het festival vertrok na drie jaar fikse kritiek uit Den Haag.

 • We hebben gewonnen van Shell!

  Eindelijk officiële erkenning dat Shell kinderen misleidt! De Reclame Code Commissie geeft ons in hoger beroep gelijk en oordeelt dat Shell niet mag beweren dat Gas-to-Liquid bijdraagt aan Sustainable Development Goal 7 voor duurzame energie.

 • Kamerlid noemt ons in begrotingsbehandeling

  De misleiding van Shell op Generation Discover die wij aantoonden via de Reclame Code Commissie ging niet onopgemerkt voorbij aan de ministers van OCW en de Tweede Kamer. 
  Fragment uit de bijdrage van Kamerlid Van Raan (PvdD) komt uit de begrotingsbehandeling OCW 2019.

 • (Voorzichtige) erkenning Tweede Kamer voor eigen belang bedrijven in de klas

  Op verzoek van Partij voor de Dieren gaat de regering onderzoeken of de Onderwijs-inspectie ook toezicht moet houden op sponsoring, gastlessen, lespakketten en techniekfestivals van bedrijven. Dit is onder andere het resultaat van een Zienswijze 'Als de belangen van kinderen botsen met die van fossiele bedrijven' die Fossielvrij Onderwijs in 2018 schreef.

 • Onze adviezen in curriculum.nu

  Onze kritiek op het een-na-laatste voorstel voor curriculum.nu voor basisscholen en middelbare scholen was niet mals, afgelopen zomer. Wij zijn blij dat onze grootste zorgen zijn weggenomen in het voorstel dat straks aan de Tweede Kamer gaat!