PERSUITNODIGING – Protest tegen kindermisleiding festival Shell Generation Discover

Waar gaat het over?

Wij nodigen u uit voor een protest bij de officiële opening van de 4e editie van het omstreden Shell Generation Discover Festival. Het is dit jaar voor het eerst dat het festival plaatsvindt in Rotterdam. Met het vijfdaagse evenement stelt Shell jongeren uit heel Nederland op een geraffineerde bloot aan z’n kindermarketing en greenwashing.

Wie zijn erbij? 

 • Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL
 • Studenten van Erasmus Change
 • Rotterdammers van het Rotterdams Klimaat Initiatief en Rotterdam Fossielvrij
 • Burgers van Fossielvrij Onderwijs, Den Haag Fossielvrij en Fossielvrij NL  

Waar is het?                    

Rotterdam Ahoy | Ahoyweg 10, 3084 BA Rotterdam,

Wanneer is het?               

Op woensdag 2 oktober 2019 om 08:45, vlak voor de officiële opening van het festival.

Het is uiteraard ook mogelijk om het protest later op de openingsdag of op een van de dagen erna te bezoeken. Wij zijn elke dag aanwezig met stickers, flyers en voorlichting over de kindermisleiding van Shell op festival Generation Discover. 

Over het protest 

Met een verrassende, fotogenieke en kindvriendelijke actie tonen wij het ware gezicht van Shell. Spoiler-alert: het belooft een smerige bende te worden… We delen onder andere stickers uit en een quiz waarin kinderen kunnen ontdekken of ze slimmer zijn dan Shell.

Wij protesteren tegen de kindermisleiding van Shell met Festival Generation Discover. Voor het vierde jaar achter elkaar voedt Shell kinderen met het valse idee dat:

 • Het klimaatakkoord van Parijs onhaalbaar is
 • Shell een overwegend groene multinational is die het beste voor heeft met de toekomst
 • Dat aardgas, bijvoorbeeld Gas to Liquid, een oplossing is voor het klimaatprobleem

Op Generation Discover 2018 stond een prominent informatiebord waarop Shell beweerde dat Gas-To-Liquid (GTL) bijdraagt aan het VN-ontwikkelingsdoel voor duurzame energie. En op het festival in 2017 liet Shell kinderen een puzzel leggen met de energiemix in 2050. De uitkomst van de puzzel was dat meer dan 70% van de energie in 2050 bestaat uit kolen, olie en gas. Daarmee voedt Shell kinderen met het idee dat we ‘Parijs’ toch niet halen en dat olie en gas normaal blijven. 

Extra bezwaarlijk is dat Shell deze fossiele boodschappen verspreid onder kinderen. Het zijn kinderen die de hardste klappen krijgen van de keuzes die Shell nu maakt, te weten: nóg meer olie en gas uit de grond halen, ondanks alle kennis over het klimaat. Shell investeert nog steeds een krappe 2% in schone energie (en Shell telt gas mee als schoon). 

Het protest tegen de kindermisleiding van Shell groeit. In 2018 trok gemeente Den Haag voortijdig de stekker uit de jaarlijkse onderwijssubsidie aan Shell voor Generation Discover. Ook besloot gemeente Den Haag alle samenwerking met het festival te stoppen. Daarop distantieerde de directeur van een scholengemeenschap van 38 basisscholen zich van het festival. Shell kwam in 2018 ook in opspraak vanwege een wurgcontract dat kinderen moesten tekenen om het festival binnen te komen. Ze deden daarmee afstand van hun beeldrechten. Vlak nadat Shell bekend maakte dat het festival uit Den Haag vertrok, liet een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad weten dat het festival niet welkom is in de hoofdstad.

Eerdere persberichten over Generation Discover

2019

2018

 • Shell niet welkom in Amsterdam met Generation Discover
  https://fossielvrijonderwijs.nl/2018/11/11/shell-niet-welkom-in-amsterdam-met-generation-discover/ 
 • Shell moet ‘wurgcontracten’ kinderen ongeldig verklaren
  https://fossielvrijonderwijs.nl/2018/10/29/shell-moet-wurgcontracten-voor-kinderen-ongeldig-verklaren/ 
 • Shell: Generation Discover niet meer in Den Haag
  https://fossielvrijonderwijs.nl/2018/10/23/shell-generation-discover-niet-meer-in-den-haag/ 
 • Ministerie van Onderwijs laat zich lenen voor kindermarketing Shell
  https://fossielvrijonderwijs.nl/2018/10/15/ministerie-van-onderwijs-laat-zich-lenen-voor-kindermarketing-shell/ 
 • 38 basisscholen niet naar Festival Generation Discover
  https://fossielvrijonderwijs.nl/2018/10/10/38-basisscholen-niet-naar-shell-festival-generation-discover/ 
 • Gemeente Den Haag stopt subsidie en samenwerking Shell Generation Discover
  https://fossielvrijonderwijs.nl/2018/07/19/gemeente-haag-trekt-zich-terug-shell-festival-generation-discover/