Burgemeester Aboutaleb moet afstand nemen van Shell-festival

Burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) opent Shell-event voor kinderen met Ben van Beurden

ROTTERDAM | Rotterdammers roepen hun burgemeester Aboutaleb op om het omstreden kinderfestival van Shell, Generation Discover, niet te openen. Generation Discover kwam vorig jaar in opspraak toen bekend werd dat Shell kinderen een ‘wurgcontract’ had laten tekenen waarin ze afstand deden van hun beeldrechten. Gemeente Den Haag distantieerde zich al eerder van het Shell-festival. 

De Rotterdamse groepen Erasmus Change, het Rotterdams Klimaat Initiatief en Rotterdam Fossielvrij noemen het uitermate ongepast dat hun burgemeester Aboutaleb een omstreden kinderfestival van oliemultinational Shell opent. “Onze burgemeester scoort internationaal hoge ogen met maatregelen om de stad te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering”, aldus woordvoerder Vatan Hüzeir van de burgerbeweging Rotterdams Klimaat Initiatief. “Maar met hetzelfde gemak laat de burgemeester zich lenen voor de kindermarketing van Shell, een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering. Dat gaat niet samen. Onze burgemeester moet kiezen. In 2016, na het klimaatakkoord van Parijs, opende Aboutaleb ook twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. “We hadden gehoopt dat onze burgemeester daarna geen foute projecten van de fossiele industrie zou openen. Kennelijk is er niets geleerd.”

Volgens Shell is festival Generation Discover puur bedoeld om kinderen te interesseren voor wetenschap en technologie. Maar niet alle informatie op het festival is objectief, ontdekte Fossielvrij Onderwijs. Op Generation Discover 2018 stond een prominent informatiebord waarop Shell beweerde dat Gas-To-Liquid (GTL) bijdraagt aan het VN-ontwikkelingsdoel voor duurzame energie. En op het festival in 2017 liet Shell kinderen een puzzel leggen met de energiemix in 2050. De uitkomst van de puzzel was dat meer dan 70% van de energie in 2050 bestaat uit kolen, olie en gas. Woordvoerder Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs: “Dat is ondermijning van het Parijs-akkoord. Daarmee voedt Shell kinderen met het idee dat we ‘Parijs’ toch niet halen en dat olie en gas normaal blijven. Is dat een boodschap waar burgemeester Aboutaleb achter staat?”

Het kinderfestival van Shell is al sinds de start in 2016 omstreden. In 2018 trok gemeente Den Haag voortijdig de stekker uit de jaarlijkse onderwijssubsidie aan Shell voor Generation Discover. Ook besloot gemeente Den Haag alle samenwerking met het festival te stoppen. Daarop distantieerde de directeur van een scholengemeenschap van 38 basisscholen zich van het festival. Vlak nadat Shell bekend maakte dat het festival uit Den Haag vertrok, kondigde een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad aan dat het festival niet welkom is in de hoofdstad.

Bron foto: Shell