Toezichthouder Rijksmuseum Boerhaave Rein Willems (ex-Shell) is klimaatontkenner

De oud-Shell-topman Rein Willems laat zich ten overstaan van een Bloemendaals kerkpubliek helemaal gaan. In een vraaggesprek met dominee Ad van Nieuwpoort noemt de gasbevingen in Groningen ‘aardtrillingen’ en ontkent zelfs de invloed van fossiele brandstof op klimaatverandering.

Het is relevant dat Rein Willems (1945) deze uitspraken doet. Hij heeft vanaf de 70-er jaren bij Shell gewerkt en was CEO van Shell Nederland en was ook commissaris van de NAM. Willems was ook senator voor het CDA. Momenteel is hij voorzitter van Stichting voor Stad en Kerk in Den Haag, zit hij in de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum Boerhaave. Het interview was 10 maart 2019.

Het Rijksmuseum Boerhaave ligt momenteel onder vuur omdat het wetenschapsmuseum een deel van de permanente expositie wijdt aan de verering van Shell.

Enkele fragmenten uit het hele interview (luister hier het hele interview terug):

Klimaatverandering

“Klimaatverandering heeft níets met CO2 te maken, of nauwelijks. Sterker nog, als je nu de relatie tussen CO2 en temperatuurstijging bekijkt dan is het andersom.”

Klimaatmars

“Die wordt gehijacked door een groep mensen die vinden dat bedrijven meer moeten betalen dan de burger.”

Groningen

“Overigens hebben we nog nooit een aardbeving gehad op de schaal van Richter, alleen maar aardtrillingen.”

(op expliciet persoonlijke titel) “In 2012 denk ik dat Shell en Exxon niet genoeg weerstand tegen de overheid hebben geboden om de productie niet heel snel te verhogen. De overheid heeft in het midden van dat jaar gezegd: ‘Jongens, kunnen jullie echt niet nog wat meer verkopen, want een miljard voor de staatsbegroting zou echt helpen’ in die crisis waar we toen in zaten. En dat is toen gebeurd. Er is toen maximaal, nog nooit zo veel geproduceerd. En toen is in januari de eerste grote aardtrilling gekomen op de schaal van Richter van 3,7%. Daar leg ik een causaal verband.”

Shell vervuilend?

“Het is betrekkelijk wat je vervuilend noemt. Ben van Beurden zei tegen me: ‘Rein, het is alleen in Nederland dat deze discussie plaatsvindt. We zijn een klein en betrokken landje, we zijn heel erg rijk en kunnen op alle kleine dingen letten.”

CO2-belasting

“De kosten komen toch wel bij de burger terecht. Laten we ons dat goed realiseren. Bedrijfsleven moet opereren op een lange termijn met een zekere winstmarge en die gaan echt niet die kosten níet doorberekenen.”

Milieudefensie en Greenpeace

“Niet mee te praten.”