Olielekkage bij Shell festival Generation Discover

Burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs heeft vanmiddag op het Malieveld in Den Haag een olielekkage nagebootst. De ‘olie’ lekte uit een 20 meter lange oliebuis in de kleuren van Shell die de burgers hadden vastgekoppeld aan Shells kinderfestival Generation Discover. Met deze creatieve actie laat de groep het ware gezicht van Shell zien. ‘Met Generation Discover doet Shell net alsof het groen is en dat het begaan is met de toekomst, maar Shell is 98% fossiel en ligt daarmee op ramkoers met de toekomst’, zegt Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs. 

Fossielvrij Onderwijs maakt zich grote zorgen over de invloed van Shell op kinderen. Via Generation Discover en ‘coole’ lespakketten op school geeft Shell een gevaarlijke boodschap aan kinderen, namelijk dat fossiele brandstoffen nog heel lang normaal blijven in de wereld. ‘Festival Generation Discover is pure greenwashing. Wij roepen leraren, ouders en de minister van Onderwijs op om Shell verre te houden van het onderwijs’, aldus Sleegers. De slogan van de campagne is dan ook: ‘Stuur Shell de klas uit’.

De campagne van Fossielvrij oogst succes. In 2018 besloot gemeente Den Haag door druk van de burgerbeweging om het Generation Discover festival geen subsidie meer te verlenen. Afgelopen week liet de bestuursvoorzitter van Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) weten dat bijna 40 basisscholen van de stichting niet naar het festival gaan. De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de betrokkenheid van het ministerie van Onderwijs bij het festival. Drie andere organisaties lieten hun logo verwijderen van de website van Generation Discover.

Fossielvrij Onderwijs is elke dag van het festival aanwezig met voorlichting. Zo stimuleren we kinderen en docenten om kritisch te kijken naar de boodschap van Shell en een eigen oordeel te vormen. ‘Vergeleken met vorig jaar zijn mensen veel kritischer. De meeste ouders en leraren die we spreken, geven aan dat ze zich niet lekker voelen over hun bezoek aan Generation Discover. Ze zijn blij met onze informatie en gaan er gesprek met hun leerlingen aan over greenwashing. En kinderen geven ons een high five,’ aldus Sleegers.

Meer foto’s

Meer over onze kritiek op Generation Discover

Playlist met item EenVandaag en video’s en interviews van de actiedag:

Stuur Shell de Klas uit - Generation Discover
Stuur Shell de Klas uit - Generation Discover
Stuur Shell de Klas uit - Generation Discover
Stuur Shell de Klas uit - Generation Discover
Stuur Shell de Klas uit - Generation Discover