Noordhoff in lesmateriaal: “Klimaatverandering is een natuurlijke zaak”

Kinderen leren een groot deel van de wereld kennen door schoolboeken. In wat voor werkelijkheid groeien ze op, als ze de informatie die ze op school leren niet kunnen vertrouwen? Kun je van kinderen vragen om altijd alert te zijn of wat ze moeten leren wel klopt?

Over klimaatverandering leren basisschoolkinderen letterlijk van de gerenommeerde Noordhoff Uitgeverij:

  • “Klimaatverandering is een natuurlijke zaak, maar sommige wetenschappers denken dat mensen er ook invloed op hebben. Zij vinden dat er te veel CO2 (zeg: see oo twee) in de lucht zit.”
  • “Het lijkt erop alsof het steeds warmer wordt. Sommige wetenschappers denken dat het de schuld is van de mensen. Maar sommige wetenschappers denken er anders over. Zij vinden dat klimaatverandering niet te stoppen is. Alle dure maatregelen zijn zonde van het geld. Het klimaat is in de loop van de tijd altijd veranderd en zal dat ook altijd blijven doen.”
  • “Alles reageert op elkaar. Het is dus lastig om iets over het klimaat te zeggen. Nog moeilijker is het om iets te zeggen over waardoor het klimaat verandert.”

UPDATE:
Noordhoff heeft het lesmateriaal op de website inmiddels aangepast. Zie: http://docukit.nl/spreekbeurt/klimaatverandering  

De oorspronkelijke versie, die sinds 2009 ook fysiek in omloop is en waarschijnlijk nog steeds op vele basisscholen ligt:  Klimaatverandering noordhoff

Lees meer in het artikel van Frank Straver in Trouw (8 maart 2018): Lesstof met een luchtje

Ook in het lesmateriaal over aardgas en energie ontbreekt het klimaat.

 

Teken nu de petitie voor Fossielvrij Onderwijs