Bezorgde burgers ontmaskeren ‘groen’ kinderfestival Generation Discover van Shell

“Geen kolen, olie en gas, bij ons in de klas!” Dat was de boodschap van ruim 80 ouders, kinderen en bezorgde burgers aan minister Bussemaker. Met een klimaatparade in Den Haag op zaterdag 30 september vroegen de burgers aandacht voor de groeiende invloed van de fossiele industrie op basisscholen en middelbare scholen. In een brief roepen zij het kabinet op om de fossiele industrie uit scholen te weren, omdat zij daar de boodschap verspreiden dat de energietransitie niet zo’n haast heeft. Dat is schadelijk voor kinderen en voor de maatschappij.

Op 4 oktober start het kindermarketingfestival Generation Discover van Shell. De organisatoren noemen het een tekenend voorbeeld van hoe Shell met leuke, duurzame kinderactiviteiten z’n maatschappelijk draagvlak vergroot om zo lang mogelijk olie en gas kunnen blijven winnen. “Met het festival en lespakketten over duurzame energie, doet Shell net alsof ze werk maken van de energietransitie. Het stelt mensen en politici ten onrechte gerust. In werkelijkheid besteedt de olie- en gasmultinational 99% van z’n geld, tijd en mankracht om klimaatverandering te verergeren”, aldus Femke Sleegers van burgergroep Fossielvrij Onderwijs.

Lobby award

‘Masker af, masker af’, riepen de deelnemers op de trappen van het Shell Hoofdkantoor. Daar onthulden ze een grote ‘Jokkebrok Award’. Deze Jokkebrok Award is een replica van de European Excellence Award for Public Affairs die Shell afgelopen juni won voor Generation Discover. “Shell won een lobby-award voor een kínderfestival”, benadrukte Liset Meddens van Fossielvrij NL. “Hoe duidelijk wil je het hebben dat Generation Discover voor Shell veel meer is dan een festival om kinderen te interesseren voor technologie?”

Centraal in probleem

Ook SP Kamerlid Frank Futselaar sprak zijn diepe verontwaardiging uit over Generation Discover. Terwijl achter hem op het Malieveld het reuzenrad van het festival werd opgetuigd: “Shell doet hiermee alsof ze onderdeel zijn van de oplossing, maar Shell staat centraal in het probleem.”

‘Transitie geen haast’

Aan het slot van de parade presenteerden Rosa en Lena een brief aan de minister van OCW. Lena (25 jaar) is net afgestudeerd: “Als ik dan denk aan Rosa van 7 hier naast mij en alle andere kinderen die nog aan hun onderwijs moeten beginnen dan maak ik me zorgen over wat zij meekrijgen over de wereld. Het doet me pijn dat de olie-industrie de kinderen meegeeft dat de transitie niet zo’n haast heeft en dat Shell klimaatverandering neerzet als een technisch en individueel probleem”.

Mosmaskers

De bezorgde burgers hadden zich versierd met mosmaskers. Met deze maskers maakten ze duidelijk dat ze hun natuurlijke leefomgeving belangrijker vinden dan de korte termijn winsten van Shell en andere fossiele bedrijven die – verhuld met groene praatjes – onverminderd doorgaan met het verergeren van klimaatverandering.

Sprekers
Sprekers waren Suzanne Kroger (Tweede Kamerlid GroenLinks), Lammert van Raan (Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren), Frank Futselaar (Tweede Kamerlid SP), Joeri Oudshoorn (Haagse Stadspartij), Annemarie Pronk (Klimaatzuster/Klimaatverbond), Mander (leerling, 13 jaar), Bianca Holst (slachtoffer van de aardbevingen in Groningen).

Brief aan minister Bussemaker:

http://fossielvrijonderwijs.nl/brief-aan-bussemaker/

De playlist met video’s van de parade:

De playlist met de oproep voor de parade, met extra achtergrondinformatie: