Fossiele industrie keek kunstje af van tabakindustrie

Toen het besef doordrong dat roken slecht was voor de gezondheid, deed de tabaksindustrie er alles aan om dat te verdoezelen. Ze verspreidden misinformatie over de schadelijkheid en poetsten hun imago op met sociaal betrokken projecten. Ze starten zelfs anti-rook-campagnes op scholen.

Overheid en ouders waren blij met de anti-rookcampagnes van de tabaksindustrie. Het sloot perfect aan bij het overheidsbeleid en de wens van ouders. Maar de tabaksfabrikant had nóg een boodschap. Het subliminale doel van hun anti-rookcampagne – zo bleek uit documenten – was om de sigaret te bestempelen als iets voor volwassenen. Dat maakte roken natuurlijk extra aantrekkelijk voor jongeren.

De tabaksindustrie heeft inmiddels geen plaats meer op onze scholen. Iedereen is het er over eens dat wat ze ook organiseren – een liefdadigheidsbal of een sporttoernooi – een bijbedoeling heeft die schadelijk is voor leerlingen. Ook fastfoodketens worden om dezelfde reden geweerd.

Roken en fossiele industrie beschadigen kinderen

Hoe zit het met die andere schadelijke industrie? De industrie die leerlingen de kans ontzegt op een veilige en gezonde volwassenheid? De industrie die het leven zelf op de proef stelt? Die er ook alles aan gedaan heeft om de feiten over klimaatverandering te verdoezelen? Moeten we onze kinderen en onze maatschappij niet beter beschermen tegen hun invloed?