Gemeente Den Haag gaf Shell 1 ton subsidie voor greenwash-lespakketten

Shell vroeg in 2016 subsidie aan voor greenwash-festival Generation Discover. De gemeente kwam over de brug met maar liefst 1 ton.

Bijna een jaar later blijkt uit stukken van de gemeente hoe de subsidie tot stand is gekomen. Opvallend is de korte termijn waarop alles in kannen een kruiken was. Nog geen maand voordat het festival begon vroeg Shell de subsidie aan. En al een paar weken na afloop van het festival gaf Den Haag haar ‘go’. Dat lijkt op handjeklap.

Er was veel protest tegen de subsidie aan Shell, zoals in deze inspraak voor de gemeenteraad.

Stel, een fabrikant van zware shag organiseert een festival voor kinderen over gezondheid. De gemeente is blij met het festival op het Malieveld. Natuurlijk krijgt het een vergunning. En niet alleen dat. De burgemeester opent het festival met de woorden: tabak en Den Haag horen bij elkaar.

De tabaksfabrikant krijgt een ton subsidie voor lespakketten over gezond leven. Dat roken ongezond is, komt niet in het lespakket. Het gaat immers over gezondheid. Niet over ongezondheid.

Lees meer